7.9.2019. 0 Komentara

Ljetni tečaj fotografije – 5. dio

Jedna mala promjena koja fotografije čini gotovo čarobnima

Ako fotografijama vašeg pametnog telefona fali taj čarobni izgled … ova mala promjena će ga donijeti.

Ne, ne radi se o najnovijoj aplikaciji za kameru ili nekoj skrivenoj postavki.

To je nešto osnovnije o čemu razmišljaju profesionalni fotografi prije snimanja bilo koje fotografije.

Tajna je kut.

Ili u ne-fotografskom riječniku: vaš položaj.

To je ključni sastojak fotografija koje izgledaju profesionalno i poboljšavaju izgled vašeg predmeta.

Kut se ne spominje toliko često kao pravilo trećine ili osvjetljenje, ali je jako bitna stvar u fotografiji.

To je zato što bi iz jednog kuta gledanja predmet mogao izgledati dosadno, ali iz drugog kuta gledanja može izgledati fantastično.

Da, čak i šalica čaja može postati zanimljiva, pogledajte:

Dakle, kada fotografirate sa pametnim telefonom, jedna od prvih stvari na kojoj trebate raditi je kut iz kojeg fotografirate objekt.

Poanta je u tome što promjenom udaljenosti s koje snimate možete pronaći bolje, zanimljivije načine gledanja.

Možete promijeniti i visinu i položaj u odnosu na predmet. Približavanje ili oudaljavanje je drugi način na koji možete prilagoditi kut za zanimljivije fotografije.

Na primjer, ako fotografirate cvijeće, to može naposljetku ispasti jako dobar snimak.

Ali možete ga učiniti još boljim. Priđite objektu sa svojim telefonom i pogledajte što možete učiniti kako biste istaknuli manje detalje na sceni.

Pa pogledajmo neke od najboljih načina korištenja kuta:

Sjedeći

Ostanite na podu ili zgrabite stolicu. Kad sjednete, dobivate drugačiju perspektivu i tako nove mogućnosti za fotografiju. Drveće, zgrade, čak i ljudi mogu se nad vama nadvisiti kad sjedite za taj “divovski osjećaj”. Fotografije djece također će izgledati prirodnije, jer ostajete na njihovoj razini. Na ovaj ćete način snimiti snimak koji je automatski privlačan.

Visinski

Potražite najbliži krov ili brdo kako biste dobili zadivljujući pogled na grad ili krajolik ispod sebe. Noću gradska svjetla iz daljine mogu izgledati čudesno. Isto vrijedi i za maglovita jutra ili oblačno vrijeme.

Držite fotoaparat visoko

Najlakši način za promjenu kuta je jednostavnim držanjem kamere iznad glave. da vam pruži drugačiju perspektivu scene. Ovaj kut djeluje posebno dobro za fotografije hrane.

Snimajte ispod objekta

Postavite svoj telefon na zemlju tako da kamera bude okrenuta prema nebu. To je pametan način za postizanje ljepšeg plavog neba na slici uz zadržavanje puno detalja od teme. Bonus savjet: Koristite plavu da biste stvorili veličanstven kontrast.

Ovo je način da na fotografiji bilo što izgleda dramatično veće. Putne brošure često koriste ovaj trik kako bi hotelske sobe izgledale veće. (Iskoristite taj trik kad sljedeći put želite pokazati prijateljima svoju hotelsku sobu).
Sada je vaš red da snimite čarobne fotografije
Ovo su potrebni savjeti koje trebate znati o kutu.

Neće vas učiniti profesionalnim fotografom, ali otključit će vašu kreativnost i dati vašim fotografijama čarobni osjećaj.

I zapamtite, snimite što više fotografija. Vaš pametni telefon ima dovoljno memorije … i nitko neće znati koliko ste puta pokušali snimiti fotografiju koja je dobila tisuću lajkova!

Spremni ste za snimanje najboljih mogućih fotografija? Zašto ne nabavite telefon s najboljom kamerom?

Sada možete nabaviti Xiaomi MI 9T telefon sa 48 MP kamerom … za samo 32 KM mjesečno zahvaljujućiIQ Mobile otplatnom planu.

Da biste saznali više, pošaljite nam poruku na: www.facebook.com/IQmobile.ba

#BITIPAMETAN

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste komentirali.